‘Wit goud’ voor voedselbank

Wit goud voor voedselbank

Bijna 500 kilo goud voor op de bank. Wit goud wel te verstaan: asperges van telers op de Brabantse Wal. ‘Gestort’ bij zes voedselbanken.

Appels, vlees, vis, brood, groenten. Bij de voedselbank op buurtschap Calfven wordt zoals elke donderdag een wagen gezond voedsel uitgeladen voor minderbedeelden. Speciaal is dit keer echter de lading van 45 kilo asperges die teler Corné Ooms uit Ossendrecht aflevert. Slechts een deel van de kleine 500 kilo wit goud die Telersvereniging Brabantse Wal Asperges schenkt aan voedselbank Goed Ontmoet.

Moederdag en Pinksteren

,,We doen nu zo’n 250 kilo in aanloop naar Moederdag, de tweede helft volgt kort voor Pinksteren”, vertelt Ooms, die met vijftien collega’s uit Ossendrecht, Huijbergen, Hoogerheide, Wouwse Plantage, Heerle, Moerstraten, Lepelstraat, Halsteren en Steenbergen de coöperatie vormt. ,,We draaien weer een goed seizoen, dan kun je ook prima delen.”

Smakelijke stengels 

Namens Goed Ontmoet is Leo den Heijer de coördinator van het Ossendrechtse uitgiftepunt. De overige vijf locaties in Bergen op Zoom, Steenbergen, Sint-Maartensdijk, Roosendaal en Oudenbosch zijn eerder deze week bevoorraad, de smakelijke stengels al grotendeels meegegeven met de behoeftigen. ,,We zijn blij dat we Corné en zijn club zo gek hebben gekregen om dit te doen”, lacht Den Heijer dankbaar.

480 gezinnen in West-Brabant

 De twee kennen elkaar. Ooms heeft Den Heijer ooit als leraar gehad op de basisschool. ,,Maar Leo ziet helaas ook leerlingen terug die nu afhankelijk zijn van de voedselbank. Het raakte me echt toen hij dat vertelde. Dat snijdt toch dwars door je ziel?”, zegt Ooms. ,,Dus geven we graag een kilo geschilde asperges weg voor elk van de 480 gezinnen bij die zes locaties.”

Ik heb Leo ooit als leraar gehad. Helaas ziet hij ook leerlingen terug die nu afhanke­lijk zijn van zijn voedsel­bank. Dat snijdt toch dwars door je ziel?

Corné Ooms, aspergeteler uit Ossendrecht

En dan bereikt Goed Ontmoet nog maar een derde van de mensen die recht zou hebben op deze voedselhulp. ,,Velen moeten een drempel over, voelen schaamte”, weet Den Heijer, wiens tien vrijwilligers allen een certificaat voedselveiligheid hebben. ,,We zijn afhankelijk van wat we krijgen, maar streven naar een zo gezond mogelijk aanbod. Mooi sociaal ondernemerschap dus van deze aspergetelers.”

Positieve reacties in groepsapp

Ooms kreeg bij zijn donatievoorstel in de groepsapp louter positieve reacties van zijn collega’s op de Brabantse Wal. Dat zal niet anders zijn aan de eettafel van al die West-Brabantse gezinnen die het anders zonder asperges zouden moeten stellen.

Bron: BN/DeStem